De boeken van David Quammen zijn ideaal om in tijden van corona te lezen. Quammen gaat op zoektocht naar verschillende virussen. Het boek ‘van dier naar mens’ is leerzaam en leest als een thriller.
We zitten in een gedeeltelijke lockdown vanwege het coronavirus. Alle kroegen en restaurants zijn dicht, het is herfst en niet veel te doen. Ideaal om dus een boek te lezen. En waarom niet een boek over virussen nu we toch midden in een pandemie zitten. Ik ben op dit moment bezig met het boek ‘The spillover‘ (in het Nederlands ‘Van dier naar mens’) van David Quammen. Het is een heel interessant boek als je meer wilt weten over virussen.

Het populairwetenschappelijk boek ‘Van dier naar mens’ is een avontuurverhaal en een detective met een groot aantal moordenaars – allemaal echt. Het zijn virussen, bacteriën en eencellige organismen die andere dieren infecteren, maar zo nu en dan de sprong – spill over – maken naar onze eigen soort. Elk hoofdstuk volgt de zoektocht om een nieuwe slechterik op te sporen. Wetenschappers werken aan de zaken en Quammen volgt hen terwijl ze de sporen ontdekken die hen naar de moordenaars leiden.
Ebolavirus
Zo reist Quammen in de jungles van Afrika om mee te gaan met biologen die op zoek zijn naar overgebleven gorilla’s, nadat stapels dode apen waren gevonden. Ze zijn op zoek naar het Ebolavirus. Mensen stierven na het eten van de dode dieren en verspreidden het virus onder de mensen. Maar hoe kwamen de apen aan het virus? Waar houdt het virus zich schuil? Duizenden dieren worden onderzocht zonder enig resultaat. Het is een groot raadsel.

Hendravirus
Maar het boek beschrijft niet alleen de zoektocht naar Ebola. Verschillende andere virussen, zoals HIV, SARS en Hendra worden besproken. Zo begint het boek met de dood van een paard op een ranch in Hendra, Australië in 1994. Het paard bezwijkt op een snelle, gruwelijke en raadselachtige manier. Kort daarna beginnen ook andere paarden dezelfde symptomen te tonen. Ze hebben koorts, ademhalingsproblemen, rode ogen, en spastische trekken. Bij sommige druipt bloederig schuim uit de mond en neus. Een paar dagen later sterven nog eens 12 paarden. Niet veel later worden de trainer en de dierenarts ziek. Ze denken dat ze griep hebben. Maar een week later sterft de trainer.
Een tweede uitbraak vond plaats in in Mackay, 1000 km ten noorden van Brisbane, resulterend in de dood van twee paarden en hun eigenaar. Wetenschappers staan voor een raadsel. Hoe zijn de paarden en de trainer ziek geworden? Wat is dit voor een virus? En hoe komt het virus bij de paarden? Door muggen? Of zijn het toch de vleermuizen?
Van dier naar mens
Lessen in virologie, epidemiologie en genetica zijn naadloos verweven in het Indiana Jones-achtige boek. David Quammen neemt de lezer mee op deze verbazingwekkende zoektocht om te leren hoe, waar vandaan en waarom deze ziekten ontstaan en stelt de angstaanjagende vraag: wat zou de volgende grote kunnen zijn?
Voor meer info over het Coronavirus lees mijn berichten. Voor meer boeken over biologie kijk op deze website.
Het boek van dier naar mens heeft een nieuwe versie, namelijk ‘Zoonose’: